Igavene jama selle sojaga!

Et kõik ausalt ära rääkida, siis pean alustama sellest, et kõigepealt oli mul üks Tartu Prismast ostetud pakk Schneekopfe gluteenivabu maisihelbeid. Rikastatud B ja D vitamiiniga. Ja mul ei olnud külmkapis midagi, millega neid süüa. Lehmapiima ma süüa ei saa, sest ei talu seda – kohe tekib liigesepõletik, kui vähimagi koguse piima saan. Riisipiim on jälle hirmus lahja ja ausalt öeldes okseleajava maitsega. Mõtlesin siis jälle sojapiima peale, mida enne rasedust ja ka raseduse ajal rohkelt tarvitasin. Natuke aega kahtlesin, kas seda osta, sest soja on teatavasti üks suuremaid allergeene, aga isu maisihelbeid millegi piimasega süüa oli nii hirmus, et lõpuks ostsin paki sojapiima Võru Maximast ära.

Kuna selleks ajaks olin maisihelbed juba ära söönud (granaatõunamahlaga, mis polnud suurem asi), siis kasutasin sojapiima ära maasikate peal. Mulle nimelt hirmsasti meeldib värsked maasikad kausis kahvliga puruks tampida ja siis neid piima ja suhkruga süüa. Enne oma gluteeni- ja kaseiinitalumatuse avastamist sõin neid lehmapiima ja saiaga – mmm, kui hea see oli… Nüüd on see lõbu läbi ja tuleb asjale loominguliselt läheneda, midagi muud välja mõelda. Olen proovinud süüa maasikaid nii riisi- kui sojapiimaga. Riisipiim on, nagu ütlesin, okseleajava maitsega ja sellest ma loobusin. Sojapiim on läila, aga ajab asja ära. Kuna ma ei mäletanud, et ta oleks mul ka allergiat tekitanud, siis sõin üleeile hommikul ära lausa kolm taldrikutäit maasikaid suhkru ja sojapiimaga.

Õhtul hakkas hullumaja pihta. Juulike karjus tissi otsas kui ratta peal – sõi ja kurjustas, kurjustas ja sõi. Vahepeal viskas tissi suust ja röökis nii, et mu kõrvad lõid pilli. Inno oli ka täiesti hullumas ja hakkas juba õiendama, et miks mul oli vaja poest seda sojapiima krahmata. Pärast seletas, et ei suuda lapse nuttu taluda, sest ei ei saa teda kuidagi aidata – piim tuleb ju minu käest. Ühesõnaga närvid olid krussis meil kõigil.

Viimases hädas otsustasime kasutada vana head lahendust, mis varemgi aidanud – vanni. Läksin Juuliga vanni ja seal muutus laps jälle rõõmsaks – vehkis ägedasti käte ja jalgadega ning pritsis meid mõlemaid märjaks. Natuke sõi ka ja ei karjunud. Aga nii kui ta vannist välja võtsime ja ma teda taas voodis toita katsusin, hakkas Juuli uuesti kisendama ja kisendas ikka mitu tundi jutti. Tal vist tuli meelde, et nutt jäi pooleli🙂. Jälle sama trall – nuttis ja sõi, sõi ja nuttis. Lõpuks, kui mulle hakkas juba tunduma, et enam hullemaks minna ei saa, jäi laps kolksti magama.

See oli siis üleeile. Eile ma enam sojapiima ei söönud (ega poleks saanudki, sest Inno viskas selle kraanikausist alla), sõin ainult maasikaid, ja ennäe imet – Juulike oli niisama reibas ja lõbus kui enne sojapiima – sõi hea meelega ja isukalt ja kui ei söönud, siis naeratas ja vehkis käte-jalgadega nagu tahaks lendu tõusta.

Nii et probleem oli sojapiimas. Või siis sojapiimale lisatud D-vitamiinis, sest D-vitamiini ei talu Juuli ka. Oleme proovinud kõiki turul saada olevaid Dsid – mitte ükski ei sobi.

Aga no pole hullu. Saab hakkama ka piimadeta. Maasikad on niisamagi head ja maisihelbeid ei pea ma tingimata sööma. Suvel on selle poolest hea, et nii palju head ja värsket toitu on saadaval. Võru turul müüakse juba eestimaiseid kurke ja tomateid ning salatikraami. Ka kukeseeni saab juba ja maitsvaid magusaid maasikaid müüakse siin iga nurga taga. Mina söön neid kaks kilo päevas. Juuligi paistab “maasikapiima” nautivat, sest enne soja sõi ta andunult mitu korda päevas ja mitu tundi jutti. Sama lugu pärast soja ärajätmist.

Ahjaa, need Võru maitsvad ja magusad maasikad maksavad praegu 2-3 eurot kilo. NB! Eriti mõnus on osta linnast kilo-kaks maasikaid ja minna neid siis Tamula või Vagula randa sööma🙂. Meie oleme nii mitu korda teinud  – mina söön maasikaid ja Inno banaane (Innol on nimelt maasikate vastu allergia, tema armastab vaarikaid ja mustikaid) ning Juulike tudub vankris, vee vaikne loksumine taustaks.

4 thoughts on “Igavene jama selle sojaga!

Kommenteerimine on suletud.