Ilmasõjad ja üks ilus tüdruklapse nimi (by Veiko Märka)

Käisime täna Inno suurest vastuseisust hoolimata (tema arvates on praegune Võru “saun” paradiis, minu arvates aga põrgu) Põhja-Eestis ja tuvastasime, et põhja ja lõuna ilmal oli ligi kümnekraadine vahe. Kui Võrus näitas kraadiklaas 30, siis Rakveres 21. Innol nina vingus, minul väga hea olla🙂. Võrus oli hommikul toas juba väga raske olla, õhk oli lämbe ja hingata ei saanud. Seepärast tahtsingi Põhja-Eestisse ära põgeneda.

Juulikesel paistis aga olevat tore nii lõunas kui põhjas. Ka autosõit ei ole enam niisugune hullumaja nagu paar kuud tagasi, kus pidime teekonnal Võrust Rakveresse tegema mitu peatust, sest Juulikesel läks iga poole tunni tagant kõht tühjaks. Täna oli meil aga autos heatujuline ja lõbus laps, kes tahtis süüa ainult üks kord. Ja kui ta pärast mitmetunnist sõitu autost välja tõstsin, oli tal suu jätkuvalt naeru täis. Viiekuune on seega juba täitsa naks reisisell, kellega võib pikemat sõitu ette võtta küll – eeldusel, et on võimalik teha peatusi, kui laps seda vajab.

Käisime läbi ka Peipsi äärest, Kauksi rannast, kus eelmisel suvel palju käidud sai. Seal oli ilm märksa jahedam kui Võrus ja Inno ütles pärast varbaga vee proovimist, et sinna ta küll ujuma minna ei kavatse. Samas Vagula järve on ta end juba mitu korda kastnud. Siis ütles Inno, et Põhja-Eestis on ikka väga külm. Ta oli ikka veel vihane, et teda Võrust minema kupatasin. Seletasin talle siis vastu, et minu lapsepõlvesuvedel Rakveres peeti 21-22 kraadi ikka väga soojaks ilmaks. Inno ilmest ei võinud kuidagi täheldada, et see märkus teda kuigivõrd rahustanud oleks.

Rakveres oligi 21-22 kraadi ja Inno andis kogu oma olekuga mõista, kui väga ta Võrus olla tahaks. Tema tuju paranes alles pärast seda, kui võtsime ette pika jalutuskäigu läbi linna Teatriparki ja sealt Põhjakeskusesse. Ostsime sealt head-paremat süüa ning tegime pargis mõnusa pikniku. Sõime kõik kolmekesi – Juulike tissi ja meie Innoga kala. Pärast kõhutäit oli Inno tuju juba palju parem ja ta märkis pärast väikest arupidamist, et tegelikult oli tal pika autosõidu peale kõht tühjaks läinud ja see teda häiriski. Kuid kõht täis, kõik hea :)! Pärast piknikku jalutasime veel poest läbi ja ostsime endale veel head-paremat süüa.

Mis puutub Juulikesse, siis temale Teatripargi söömaajast ei piisanud. Tema tahtis veel koduski süüa. Aga kaua ei jaksanud, pärast pooletunnist tissitamist võttis uni väikese reisiselli üle võimuse ja ta jäi tissi otsa magama. Nagu kolksti. Praegu põõnabki ta oma mesimummumustriga linade vahel ja näeb arvatavasti und sellest, mida ta täna emme ja issiga ette võttis. Muide, täna oli Juulikese esimene jalutuskäik Rakvere vahel.

Ahjah – seda unustasin ma märkida, et kui Teatripargi poole jalutasime, siis tuli meile Rakvere Maxima juures vastu ajakirjanik ja luuletaja Veiko Märka, kes paistis olevat tulnud Baltoscandalilt (on selline festival praegu Rakveres) ja suundumas Maximasse. Ütlesin talle, et saa tuttavaks, see on Julia. Veiko seepeale vastuseks, et tahtis meile head tüdruklapse nime soovitada – Keskia. Keskerakonna auks. Aga jäi vist hiljaks. Meie siis lohutasime teda, et järgmisele tütrele võime ju siis Keskia nimeks panna ja et keskmisele ehk sobibki Keskia paremini kui esimesele🙂. Veiko rääkis seepeale veel seda, et ühed tema tuttavad tahtsid oma lapsele veel eriskummalisemat nime panna – Maiai, mis tähendavat võru keeli kobras. Nad olid nimelt teel sünnitusmajja kobrast näinud ja nõnda see plaan sündiski. Aga et keeleinspektsioon ei ole veel otsustanud, kas sellist nime ka panna lubatakse. Tegemist olevat poisiga.

Nii palju siis lapsenimedest. Minul isiklikult on hea meel, et Juulikese nimi ikka Julia on. Mulle meeldib ta kahel põhjusel: kuna minu vanaema nimi oli Julie ja kuna see kõlab hästi pea kõigis maailma keeltes. Kuigi Keskerakonna fännidele sobib ilmselt ka Keskia ülihästi. Siinkohal veel häid soovitusi – Edgariine, Edgariina, Edgara, Edgaara, Savia, Savisaara, Savia-Saara, Hundisilmiine (Hundisilma auks).

Selliste lõbusate nootidega siis täna lõpetan. Eks homme paistab, mis kompromisskokkuleppele me Innoga ilma suhtes jõuame🙂.