Keskerakonna telgitagused, XX

Järgnevalt pajatan ühest Keskerakonna Rakvere piirkonna kokkusaamisest meile juba tuttavas Villa Theresa restoranis, mis toimus 2009. aasta augustis, mõned kuud enne kohalikke valimisi. Veidi enne seda oli toimunud “intsident” erakonda astumisega, millest pajatasin eelmises osas, kus siis Irja keeldus ilma minuta erakonda astumast ning sellest tekkis tuntav lõhe, ehk kui Kevade-filmi parafraseerida, siis “esimene mõra suhtesse Edgariga”.

Ent Edgar ei jätnud jonni. Ta on tõesti ninasarvik, kui vaja, siis läheb kasvõi läbi seina. Nimetatud kokkusaamisel, kus osalesid Rakvere piirkonna toonased ässad nagu Peeter Võsa, Toomas Väinaste ja Olev Puldre, ja mida juhtis Edgar Savisaar isiklikult, hakkas ta Irjale taas peale käima nagu uni, et ta peaks kindlasti kandideerima. Irja oli sellele vastu. Tal oli ka mõjuv põhjus: talle ei meeldinud piirkonna esinumber Peeter Võsa. Kõrvalt vaadates oli selge, et Võsal ja Irjal olid täiesti erinevad nö veregrupid. Lisaks oli Võsa selgelt rumal, kes läheks ehk hästi peale kusagil Kapa-Kohilas, aga mitte Rakveres, kus inimesed peavad end üldjuhul intelligentseteks. Võsa korraldas oma valimiskoosolekuid Rakvere kõrtsides ja rääkis tõsimeeli, et tema iidol on Adolf Hitler. Irjal tõusid selle jutu peale juuksed turri. Võsa oli selgelt piirkonna nõrgim lüli, aga Edgar ei tahtnud sellest midagi kuulda. Võsa näis olevat tema lemmiklaps.

Edgar hakkas siis jälle rääkima, kuidas Irja peaks tegema kampaaniat koos Peeter Võsaga ning et Irjast võiks saada Rakveres Võsa järel teine number. Irja püüdis keerutada nii- ja naapidi, et kas ikka on mõtet, aga Edgar käis peale. Ma pean pattu tunnistama, et andsin ise ka Edgari püüdlustele hoogu juurde, sest lootsin, et Irja suudab natukenegi siluda Võsa rabedust. See Võsa oli nimelt poliitiliselt täielik naljanumber. Telesaadetes on ta super, kus ta toimetaja kirjutatud teksti mahlakalt ette vuristab. Aga ise ei suuda ta genereerida ühtegi ideed. Ta oskab küll teha tarka nägu, aga tal puudub absoluutselt mõtlemisvõime. Ja sellise inimese pani Edgar, kes ise on mõtlemisvõimeline inimene, linnas esinumbriks. Andres Jaadla vastu, kes oli Rakvere inimeste poolt palavalt armastatud. Jaadla võib olla küll korruptant, aga vähemalt pole ta loll mees.

Näis, et Edgar tahtis Irjat kiusata. Sest pidime septembri algul sõitma Itaaliasse Toscanasse minu sõbra Paolo 50ndale sünnipäevale ja kui sellest Edgarile selsamal koosolekul teada andsime, siis vedas ta näole hirmsa grimassi, justkui oleks peotäie vihmausse alla neelanud. Ta hakkas Itaalia sõidu mõttele kohe vastu sõdima ning rääkis, et las Inno sõidab, sina Irja jääd “meiega”. Irja vaatas seepeale Edgarile sellise näoga otsa, nagu oleks kummitust näinud. Edgar muidugi ei jätnud oma jonni ning püüdis veel Irjat veenda, aga tulutult. Mees oli täiesti endast väljas. Viimases hädas anus ta, et üldse Itaalia reisi ära jätaksime, aga me polnud nõus. Mu sõber ei saa igal aastal 50seks, pealegi ei olnud ma teda juba aastaid näinud. Kutse sünnipäevale oli saabunud pealegi varem kui Edgar oma valimisjuttu ajama hakkas. Selline vastupunnimine, pealegi veel erakonna seltskonna ees ajas Edgaril nähtavalt harja punaseks. Ta polnud harjunud, et talle niimoodi vastu vaieldakse. Esimene vastuseis oli olnud juba siis, kui Irja keeldus ilma minuta erakonda astumast ning teine see, et keeldusime loobumast Itaalia reisist. Ei aidanud Edgarile ka jutt, et Itaalias käik võib vastupidi, anda Irjale energiat juurde ning võimaldab valimistel paremini osaleda.

Etteruttavalt olgu öeldud, et vastuvaidlemine läks Irjale kalliks maksma. Vähe sellest, et jäime ilma lubatud rahast, langes Irja Keskerakonna Rakvere valimisnimekirjas eelviimaseks, Toomas Vareki ette. See oli Edgari reageering Irja isepäisusele. Justkui demonstratiivselt käis Edgar ise vahetult pärast valimisi Vahemere ääres puhkamas ja lasi ajakirjanikel kirjutada artikli, kuidas ta oma “kallimale” korraldas 100 tuhande krooni eest ilutulestiku. Noh, võib arvata, kellele see sõnum oli suunatud. Kokkuvõttes oli see hea õppetund ja sai selgeks, et Edgar mingit vastuvaidlemist ei salli.